英國貨物入口稅

回覆文章
gulanzon1984

小弟想移民過來時,連自己香港公司的貨物都一齊船運過來,再之後喺英國開新公司運作用,但那些貨物在進口時是否全部都要評稅? 

另外如果想找storage/warehouse(目標1500-3000呎),有建議的中介網站嗎?

Thanks!
boneylee

睇下係咩貨喇,自已野無理由一百部同一樣既電器(例如),衫褲鞋又唔同講法

https://www.shurgard.co.uk/
https://www.smart-storage.co.uk/
TSP452

gulanzon1984 寫:
週一 8月 03, 2020 8:30 am
小弟想移民過來時,連自己香港公司的貨物都一齊船運過來,再之後喺英國開新公司運作用,但那些貨物在進口時是否全部都要評稅? 

另外如果想找storage/warehouse(目標1500-3000呎),有建議的中介網站嗎?

Thanks!
自用同擁有超過6個月先免稅。
Kora

咁如果批貨放係跟屋企嘢一齊寄船係咪都可以?
過到去如果係Car boot sale 賣返出去點交稅?
boneylee

正常賣左賺左錢年尾交利得稅,只係你D貨無成本,賣幾多就賺幾多囉
TSP452

Kora 寫:
週一 11月 16, 2020 3:12 am
咁如果批貨放係跟屋企嘢一齊寄船係咪都可以?
過到去如果係Car boot sale 賣返出去點交稅?
咁睇你D貨似唔似自用,清關要報大概有幾多乜,你運幾百件電器之類咪俾佢查囉。
TSP452

gulanzon1984 寫:
週一 8月 03, 2020 8:30 am

Thanks!
揾得咁大 warehouse 你D貨真唔少,你估英國海關咁笨咁都唔查你?
回覆文章

回到「創業及投資,稅務與福利」