香港收入做按揭或英國收入做按揭?

回覆文章
boneylee

請問有無人可以大約列舉下香港收入做按揭及英國收入做按揭有咩分別呢?
有無睇法?
TSP452

boneylee 寫:
週一 1月 04, 2021 4:30 pm
請問有無人可以大約列舉下香港收入做按揭及英國收入做按揭有咩分別呢?
有無睇法?
你去左英國未冇香港收入囉。
boneylee

咁問就梗係香港會有收入喇
vincenttlaii

boneylee 寫:
週一 1月 04, 2021 4:30 pm
有無睇法?
最大既分別係時間,我建議你係香港做按揭,因為係英國做按揭,閒閒地都要4-5個月。仲有如果買樓,英國有一個好特別既習慣,就係cash buyer 係可以比起 mortgage buyer 平啲。有好多朋友都唔明點解,我略略解釋一下,就係英國人覺得如果你係cash buyer,你就一定能夠負擔得起個樓價,但係如果你係mortgage buyer,係申請按揭期間,佢哋個盤會暫時下架,然後佢哋要承擔一個風險就係你個按揭申請唔成功,咁變相佢地就損失左個幾個月既時間。

所以我建議如果可以,盡量都係香港先做按揭。
本人已在英國定居10年,是法律界人士,對英國十分熟悉!本人也有在英國進行不同的投資,包括物業。最近因為極多朋友資訊我有關移民,投資,生活等等信息,因此我很樂意幫助任何對英國生活以及移民的問題。我以幫助了不少香港人成功購買英國物業,以及幫他們進行物業管理。有興趣投資物業的或對英國移民有任何疑問,請聯絡我本人。 :):)
回覆文章

回到「創業及投資,稅務與福利」