決定去leceister

回覆文章
manufans

剛在leceister找到工作,2020 dec自己一人準備來leceister. 小朋友遲d來。

有小朋友2015 (9月後),及2019 (8月前)出生,認同Oadby 好區,想等多一年即 2022年9月入學

想問,2015那小朋友是否一定要插班?我睇過leceistershire council 網頁好似話仲有一款叫做infant school 轉junior school, 唔知仲有冇機會用非插班形式報學校?因Oadby 3 間outstanding 都 oversubscribed, 如果以插班生形式,好似冇乜機會

因為而家要準備搵屋,現在這刻需唔需要睇吓校區?
另外,2019那小朋友應該可以main round application, 可唔可以大那小朋友插班,細小朋友如果派得好,然後要求學校比大嗰個一齊讀?
仲有另一個問題,報嗰間學校,係咪一定要屋企在同一catchment area? 定係純粹係同catchment area優先,只要間學校都係under leceistershire local council 就可以呢?

最後,想問吓係咪有一條link可以登記,準備去leceister 嘅人?

多謝閱讀,希望David 可回覆!
Lkaren

恭喜你在Leicester找到工作。
我打算明年四月才到。
manufans

Lkaren 寫:
週五 10月 16, 2020 3:41 am
恭喜你在Leicester找到工作。
我打算明年四月才到。
希望到時見到面,大家互相幫助下
David

manufans 寫:
週一 10月 12, 2020 6:37 am
剛在leceister找到工作,2020 dec自己一人準備來leceister. 小朋友遲d來。

有小朋友2015 (9月後),及2019 (8月前)出生,認同Oadby 好區,想等多一年即 2022年9月入學

想問,2015那小朋友是否一定要插班?我睇過leceistershire council 網頁好似話仲有一款叫做infant school 轉junior school, 唔知仲有冇機會用非插班形式報學校?因Oadby 3 間outstanding 都 oversubscribed, 如果以插班生形式,好似冇乜機會

因為而家要準備搵屋,現在這刻需唔需要睇吓校區?
另外,2019那小朋友應該可以main round application, 可唔可以大那小朋友插班,細小朋友如果派得好,然後要求學校比大嗰個一齊讀?
仲有另一個問題,報嗰間學校,係咪一定要屋企在同一catchment area? 定係純粹係同catchment area優先,只要間學校都係under leceistershire local council 就可以呢?

最後,想問吓係咪有一條link可以登記,準備去leceister 嘅人?

多謝閱讀,希望David 可回覆!
1, Oadby只有一千零一間小學係Year 1即5歲收生入學既, 叫做: Glenmere Community Primary School
2, 另外比較有機會有位既係: Brookside Primary School, 如何唔係就要跳區去Thurnby/bushby既st luke
3, 要睇校區,同時睇心儀中學既收生條件
4, 細既派得好,但大既要插入細既學校都唔容易,主要真係少人退學去空出學位
5, 係catchment area優先, 報學校其實可以跳區,主要睇有無位
manufans

多謝David哥回覆,希望到時有機會見面!
brian

Leicester會是我目標居住地方。預算3月底過來找落腳地方。oadby看來不錯。生活機能與環境可以吧。網主david住得個區應該無得輸。
waiying208

hi, 我都打算會去Leicester定居, 但要等疫情好少少才可決定什麼時候來., 樓主我有個小朋友在2018年出生, 可能會同年入學, 到時有機會做同學仔
回覆文章

回到「Leicester 李斯特」