英國踢波

回覆文章
hkken

想問下英國平民係邊到踢波架呢 (係一般市民,唔係職業球員)

香港,通常去book 場或球場夾夠人就踢。但我唔多覺英國有俾一般市民踢既球場(可能我去旅遊區所以唔見有),想請教下住係英國既人,一般市民係係邊到踢波架呢

(香港Book場係仿真草多,有晒球場線同正式龍門架)
ramanlo66

hkken 寫:
週二 10月 06, 2020 4:04 pm

香港,通常去book 場或球場夾夠人就踢。但我唔多覺英國有俾一般市民踢既球場(可能我去旅遊區所以唔見有),想請教下住係英國既人,一般市民係係邊到踢波架呢

我都想知......
另外,見好多地方都有地區球隊,係吾係去參加就收係,定要考? 有冇元老隊.... :lol: :lol: :lol:
Jyuk

見過曼市facebook有師兄話得閑落下pub吹下水就識到人入隊架啦。好多公家草場架
stancps

hkken 寫:

英國每個區無論大小城市都會好多草地、公園等。平時是草地一塊,到假週末或假日部份就會變成足球場。踢波的人或組織會自己帶籠門去裝,大朋友有大朋友踢,小朋友有小朋友踢,有時仲有球証好鬼專業,又好熱鬧。但因為英國天氣一般都又凍又濕,所以香港人都唔習慣咁嘅天氣踢。只有夏天才啱港人踢,但英國人就怕熱唔會去踢。所以你哋唔覺有球場,當然較為正式的球場都有,但一般是屬於學校、政府運動場或地區球會。
hkken

stancps 寫:
週五 11月 06, 2020 1:46 pm
hkken 寫:

英國每個區無論大小城市都會好多草地、公園等。平時是草地一塊,到假週末或假日部份就會變成足球場。踢波的人或組織會自己帶籠門去裝,大朋友有大朋友踢,小朋友有小朋友踢,有時仲有球証好鬼專業,又好熱鬧。但因為英國天氣一般都又凍又濕,所以香港人都唔習慣咁嘅天氣踢。只有夏天才啱港人踢,但英國人就怕熱唔會去踢。所以你哋唔覺有球場,當然較為正式的球場都有,但一般是屬於學校、政府運動場或地區球會。
thanks a lot
回覆文章

回到「生活及購物」